Ruimtevaart spreekt tot de verbeelding van velen. Het heeft iets mysterieus en onbereikbaar. Het wordt gezien als het summum van de wetenschap en techniek. Met mijn lezingen wordt ruimtevaart dichter bij de mensen gebracht.  Want als je goed kijkt is het allemaal niet zo moeilijk, maar net daarom, zo ongelooflijk boeiend.

De lezingen zijn zeer interactief en ik maak veelvuldig gebruik van foto’s, animaties en video’s. Het verhaal wordt doorspekt met humor en anekdotes. Het geheel past perfect in een avond onder vrienden, senioren, ingenieursverenigingen, sterrenkundige organisaties, service clubs, etc..  Ik heb een 2-tal lezingen die ik regelmatig geef.

De toekomst van de ruimtevaart (sinds 2021, continu ge-update)

Recente krantenkoppen: “China landt op de achterkant van de maan”, “SpaceX bouwt herbruikbare raketten”, “Revolutionaire satellieten worden gebouwd in België”, “Er worden komende jaren duizenden en duizenden internetsatellieten gelanceerd”, “Asteroïde mist aarde op het nippertje”, “Europese lander op weg naar Mars”, “Planeten ontdekt bij andere ster”, “Botsing tussen 2 satellieten in de ruimte veroorzaakt afvalwolk”. Ruimtevaart is een “hot topic” in het nieuws en er gebeurt dan ook bijzonder veel momenteel. Denk maar aan Elon Musk, die met zijn bedrijf SpaceX herbruikbare raketten maakt en zo mensen naar Mars wil brengen. Tijdens deze lezing bekijken we de nieuwe trends in ruimtevaart, de opportuniteiten en gevaren, de commerciële en wetenschappelijke kant. Met een overvloed aan foto’s, filmpjes/animaties en een portie anekdotes en humor wordt alles in mensentaal uitgelegd, toegankelijk voor een erg breed publiek.

Achter de schermen van een raketlancering (sinds 2010, continu ge-update)

Tijdens de lezing wordt een satelliet gevolgd in zijn weg naar de ruimte. Aan de hand van het HERSCHEL project of de Belgische PROBA satellieten wordt er in mensentaal en met een overvloed aan filmpjes en foto’s uitgelegd wat  de satelliet eigenlijk doet en waarom  we een satelliet  nodig hebben? Daarna bekijken we hoe een satelliet eigenlijk werkt en hoe dit allemaal wordt getest als hij nog op de aarde staat. Er wordt ook uitgelegd hoe een raket werkt, welke wetten van de fysica de satelliet in zijn baan om de aarde houdt en wat er gebeurt achter de schermen van een raketlancering. Als laatste wordt de geluidsinstallatie luid gezet en kijken we naar een lancering van alle mogelijke kanten. We  kijken natuurlijk ook naar de nieuwe SpaceX raketten van Elon Musk.